Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

16.07.2024
506

VUKAŠINOVIĆ: NEOPHODNA RESTAURACIJA 16 REPLIKA STARINSKIH PUŠAKA BOKELJSKE MORNARICE KOTOR  

Tekst: Biljana Marković
Fotoi: Radio Kotor / B.M.

Bokeljskoj mornarici (BM) Kotor je 26. juna uručena UNESCO-va povelja za svjetsku nematerijalnu baštinu.

Povelju je uručila ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović, čemu je prethodio radni sastanak sa predstavnicima Mornarice.

Prenoseći za Radio Kotor akcente sa ovog susreta, predsjednik BM Kotor Denis Vukašinović ističe da se radi o nastavku saradnje sa Ministarstvom, budući da je u proteklom periodu održano nekoliko sastanaka u sjedištu ovog resora na Cetinju. 

Na radnom sastanku, precizira, bilo je riječi o obavezama koje Mornarica treba da sprovodi povodom upisa na UNESCO reprezentativnu listu svjetske nematerijalne baštine.

„Očekujemo da Ministarstvo u budućem periodu taksativno navede što su naše obaveze u tom pogledu, kako bi se mogli po tome ravnati, donijeti određene odluke i uvesti procedure koje su u skladu sa UNESCO-vim zahtjevima“, pojašnjava Vukašinović.

U fokusu je bio i o Nacrt zakona o Bokeljskoj mornarici koji je, kaže, jedan od budućih krunskih i strateški važnih dokumenata, za koji se nadaju brzom usvajanju u državnom parlamentu.

„Naišli smo na puno problema u funkcionisanju naše organizacije u postojećem pravnom okviru. Naša tradicija traje više od 12 vjekova i teško funkcioniše u okviru Zakona o nevladinim organizacijama (NVO). Jednostavno, mnoge specifičnosti nisu prepoznate, teško se tu snalazimo. Imali smo konstruktivan razgovor na tu temu“, podvlači Vukašinović, uz očekivanje da će u budućem periodu doći do novih sastanaka sa radnim timom Ministarstva kulture kako bi trasirali buduće korake koji vode ka usvajanju ovog zakona.

Na sastanku u Kotoru bilo riječi o mogućnosti usmjerenja pomoći Ministarstva Bokeljskoj mornarici Kotor koja trenutno ima 25 novoprimljenih članova, od kojih sedam žena za koje nedostaju nošnje.

Ističući da vlada veliko interesovanje za članstvom u Mornarici, precizira da organizacija raspolaže sa 16 replika starinskih pušaka koje su u lošem stanju i potrebno ih je restaurirati.

„Svaka puška zasebno je kulturno dobro Crne Gore. Restauracija zahtijeva projekat, tačno definisane procedure koje treba da se ispoštuju, naravno i sredstva. Obratili smo se Ministarstvu za pomoć da se sredstva opredijele kroz muzejsku djelatnost Pomorskog muzeja Crne Gore koji ima licencu, radionicu, restauratore, konzervatore, dakle, sve potrebne uslove da bi u toj ustanovi mogli da obave dio ovih poslova“, pojašnjava Vukašinović.

Finansiranje Bokeljske mornarice Kotor, koja odlukom Skupštine opštine, uz Gradsku muziku Kotor i Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“, ima status tradicionalne organizacije od posebog značaja za opštinu Kotor, obavlja se, podsjetimo, putem sredstava od strane lokalne samouprave iz budžeta opredijeljenog za tradicionalne NVO.
 
„Time se stiču uslovi da Opština Kotor može da na račun BMK uplati sredstva veća nego što inače daje drugim nevladinim udruženjima. Naravno, sve je to urađeno u skladu sa projektom. Plan naših aktivnosti i finansija dostavljamo Sekretarijatu za kulturu. Kada se sredstva dobiju, u cjelosti ih pravdamo računima, virmanima itd. Dakle, svaki cent u našim troškovima je opravdan“, decidira Vukašinović.  

Bokeljska mornarica Kotor trenutno ima 80 aktivnih članova, odnosno, onih koji su u tradicionalnim nošnjama i „pod oružjem“, u podružnici Tivat ih je oko 40, a u Herceg Novom oko 20.

„To je 140 aktivnih članova. Redovni članovi su simpatizeri ili oni koji su nekada bili aktivni, pa su se iz nje povukli“, precizira naš sagovornik.

Nakon nastupa održanog 26. juna na Dan Mornarice, do kraja godine slijedi proslava Dana Bokeljske mornarice Kotor 21. novembra.

„Tu je organizator Opština Kotor, a Mornarica tradicionalno učestvuje u toj proslavi. Nakon toga se program svečanosti koje su nam definisane statutom u nastupima završavaju. Dakle, Mornarica nakon toga više neće imati vanjskih nastupa“, najavljuje Vukašinović.
                   
Bokeljska mornarica Kotor je 70-tih godina prošlog vijeka osnovala svoje podružnice u: Beogradu, Zagrebu, Puli, Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Nakon raspada ondašnjeg državnog okvira SFRJ, podružnice u Hrvatskoj su se transformisale u samostalne organizacije, tako da nisu više bile vezane za maticu, dok se podružnica u Beogradu kasnije ugasila.

„Naše relacije i odnosi sa podružnicama, odnosno hrvatskim bratovštinama Bokeljske mornarice Zagreb, Pula, Rijeka i Split, u jednom periodu nisu bile dobre. Međutim, promjenom rukovodstva u Kotoru povezali smo prekinute niti. To su naše podružnice, naši Kotorani, Bokelji koji baštine iste vrijednosti i tradiciju, tako da su počeci saradnje sa njima vrlo obećavajući. Nadamo se da ćemo ih prilikom sljedećih Tripundanskih svečanosti, 9. februara, svi zajedno dočekati u Kotoru i da će biti jedan od rekordnih, impresivnih nastupa Bokeljske mornarice u novije vrijeme ikada zabilježen“, zaključuje Vukašinović.

Podijeli na: